Wat is drupal
Met Drupal kun je mooie websites bouwen. Beter gezegd met Drupal is een CMF of te wel een Content Management Framework. Drupal is gratis, en het is een open open source software geschreven in PHP, vrijgegeven onder GNU licentie. Veel woorden maar wat is Drupal nu echt. Iedereen heeft wel eens gehoord van WordPress. Hier kun je webpagina’s mee bouwen en onderhouden. Nou dat is Drupal nu ook. Het is een aantal “programma’s” welke op de server van je host worden geinstalleerd en dan kan je via een webpagina inloggen in Drupal. Eenmaal ingelogt kun je een geheel nieuwe site bouwen met alle mogelijkheden om een mooie website te bouwen. Content Management Framework wil dan ook zeggen dat je de content, de inhoud van je webpagine, kunt beheren in een framework van allerlei handige hulpmiddelen.
Ongeveer 3% van alle websites over de hele wereld – variërend van persoonlijke blogs tot bedrijfs-, politieke en overheidssites gebruiken Drupal. Dat lijkt weinig maar, dat is het in verhouding met WordPress misschien ook. Systemen gebruiken Drupal ook voor kennisbeheer en zakelijke samenwerking.
Drupal een CMS?
Content management systeem Drupal bevat alle basisfuncties die standaard zijn voor een content management systemen. Zoals content management, gebruikersaccounts, menubeheer, RSS-feeds, taxonomie (categorien), layout (design) building, API development. Drupal kan gebruikt worden voor een eenvoudige website, een blog met één of meerdere gebruikers, een internetforum of een community-website die door gebruikers gegenereerde inhoud biedt.
Web applicatie framework Drupal kan tevens dienen als een framework voor grootschalige web applicaties. In vergelijking met opmerkelijke frameworks voldoet Drupal aan de meeste van de algemeen aanvaarde feature-eisen voor dergelijke web frameworks.
Hoewel Drupal een geavanceerde API voor webDesigners/ontwikkelaars biedt, vereist de installatie en het beheer van de website van het framework geen programmeer kennis. Echter de leercurve voor het gebruik van Drupal en het aanpassen van de content, maar vooral het toevoegen van content is erg hoog.
Veiligheid en Drupal
Tegenwoordig is veiligheid van websites en alles wat hier bij hoort van groot belang. Hoe vaak hoor je niet op de radio of tv dat weer een bedrijfswebsite gehackt is en dat er data van het bedrijf en misschien wel van alle klanten van het bedrijf op straat ligt. Wanneer het bedrijf dan ook nog eens de wachtwoorden van klanten opslaat in de database kun je indenken dat niemand gebaat is dat een website gehackt wordt en iemand met deze gegevens ervan door gaat.
Drupal heeft een dedicated security team met voornaamste doelen:
- Gemelde beveiligingsproblemen oplossen in Security Advisories.
- Ondersteuning bieden voor contrib module beheerders bij het oplossen van beveiligingsproblemen.
- Verstrekken documentatie over het schrijven van beveiligde code
- Verstrekken documentatie over het beveiligen van Drupal sites.
- Helpen van het infrastructuurteam om de infrastructuur van drupal.org veilig te houden.
Er kan gezegd worden dat een website gemaakt in Drupal veilig is. Een team van security bij Drupal is constant bezig om deze veiligheid te waarborgen.
Headless CMS bij Drupal
Websites worden vaak opgebouwd in een CMS ( Content Management Systeem ). In zo’n CMS, bijvoorbeeld het bekende WordPress maar ook Drupal, worden het design en de content bewerlt. De voorkant van de pagina is het Design gedeelte. Dit is wat de bezoekers van de website zien. De back-end bestaat voornamelijk uit content, de inhoud van de website. Beide zaken, front-end en back-end zitten gezamenlijk in één systeem. Dit heeft een nadeel. De ontwikkelaars moeten zich houden aan het systeem van WOrdpress of Drupal. De klant wil echter wel graag content blijven aanpassen en daarvoor is zo’n CMS dus weer super handig.
Een headless CMS scheidt de front-end en back-end van elkaar. In het CMS zit alleen de content (back-end) en deze content kan op verschillende platformen worden geplaatst doordat de back-end een API is. Bijvoorbeeld blogs kunnen vanuit de back-end op een website worden geplaatst, maar ook in bijvoorbeeld mobiele apps (iOS en Android). Dat gebeurt dus door middel van die API koppeling. Drupal is bezig om hun systeem te voorzien van een Headless CMS.
Wat is een full page editor?
Een full page editor wil eigenlijk zeggen dat je met een programma alle ingredienten hebt om een hele site te bouwen. Denk hierbij aan het toevoegen van media (filmpjes, afbeeldingen en links bijvoorbeeld), post en pages, tabellen, en andere zaken om een mooie website te maken. Er hoeven geen extra plugins geladen worden, geen hulpprogrammatjes om net iets meer te kunnen plaatsen. Een full page editor heeft alles in zich om een website te bouwen.
Geschreven door Ger de Jong van WebDesign Midden Limburg