Wat is nu de betekenis van AI (chatGPT)

ChatGPT bij WebDesign Midden Limburg

Wat betekent nu AI?

Iedereen heeft wel eens iets gehoord over chatGPT maar wat is dit nu.
chatGPT is een AI, Dit staat voor Artificial Intellegent. Simpel gezegd een computer programma wat antwoorden voor je vragen weer geeft. Dit kunnen simpele vragen zijn tot heel complexe vraagstukken. Het programma AI is ook self Learning, dit wil zeggen het leert van jouw vragen en antwoorden om steeds betere antwoorden te kunnen geven. In vaktermen heet dit Machine Learning en Deep Learning.

Waar haalt bijvoorbeeld ChatGPT de informatie vandaan?

chatGPT is een veelgebruikte en bekende AI, en deze haalt zijn info uit meerdere bronnen zoals bv. Wikipedia, online boeken, online nieuwsartikelen, wetenschappelijke tijdschriften. Alle info van deze bronnen zijn ingevoerd in een databank waar chatGPT gebruik van maakt. Let wel, in 2021 zijn de ontwikkelaars gestopt met het vullen van de databank. Dit betekent dat je geen goede antwoorden krijgt over de meest recente zaken.

chatGPT is en blijft een computer programma en heeft geen toegang tot feiten in de database. Dit zou te mooi zijn en te makkelijk te beïnvloedden. Nee chatGPT kijkt naar patronen in de vraagstelling en baseert hier de antwoorden op.

chatGPT is dus niet altijd correct en betrouwbaar. De antwoorden of algemene kennis vragen en feiten daar zal de betrouwbaarheid tot bijna 100% zijn. Maar bij specifieke vragen, vragen over een speciaal moeilijk onderwerk kan het antwoord nog wel eens niet helemaal correct zijn. Blijf dus altijd controleren wanneer je deze info op je website gebruikt.

Hoe werkt een AI nu?

De werking van AI kan niet worden uitgelegd zonder eerst een aantal begrippen uit te leggen.
GPT staat voor General Purpose Technology Dit is een technologie die een de manier van werken op een computer volledig kunnen wijzigen. Deze techniek zou wel een Google kunnen vervangen. Google en nog veel meer kunnen vervangen. Doordat het gebruik van deze techniek steeds meer groeit gaan steeds meer mensen dit gebruiken. Hierdoor worden de antwoorden steeds duidelijker en beter. Voordat we de werking van AI kunnen uitleggen is het van belang om het begrip eerst goed te definiëren. Hierbij wil ik wel opmerken dat deze “technologie” onze economie en onze sociale structuren kunnen aanpassen, en men moet zich afvragen of dit wel een goed teken is.

AI maakt gebruik van 5 technologien:

 1. WBE = Whole brain emulation, ook wel mind upload genoemd. WBE is het scannen van een volledig menselijk brein, let wel hypothetische gesproken. Al deze hypothetisch gescande informatie wordt opgeslagen op een computer (eigenlijk meerdere aan elkaar geknoopte computers). Deze computer maakt een simulatie model van al deze opgeslagen informatie en probeert dan op dezelfde manier te denken en werken als een echt brein. Hier wordt ook een computer met bewustzijn gemaakt. Dat is nogal een spannend idee vind ik persoonlijk.
 2. HBP =The Human Brain Project. Dit is een tweede wetenschappelijke project welk door de Europese Unie gefinancieerd werd, Sinds 2013 werken ongeveer 500 wetenschapper in vele universiteiten, ziekenhuizen en andere instanties aan dit project om de activieteiten van de hersenen te kunnen nabootsen door computers.
 3. BCI = Brain-computer interfaces. Techniek waarbij de hersenactiviteit en hersensignalen worden gemeten en gedigitaliseerd. Deze digitale informatie wordt weer door een computer geanalyseerd en geclassificeerd. Een voordeel hiervan is dat deze geclassificeerde informatie kan worden gebruikt bij robots en robot protheses.
 4. DL=Deep Learning. Dit is een methode waarbij de computer of machine gebruikt maakt van verschillende Artificial gelaagde neurale netwerken. Hier zie je het woordje neurale in terug. Dit is dezelfde wijze als ons brein werkt, neuronen. DL kan overweg met heel veel data, ook beeld materiaal (beeldherkenning) en kan hier heel snel de juiste info uithalen, meerdere zaken te samen voegen tot het beste antwoord of het mooiste plaatje. DL is de sterkste pijler waarop AI werkt. DL is de reden waarom AI zo populair is geworden.
 5. ML= Machine Learning, de techniek waarbij met behulp van algoritmen de data kan worden gebruikt. Maar ook om van de data te leren. Dit betekent dat een computer tegenwoordig meer doet dan waarvoor het geprogrammeerd is. Nee met deze techniek is een computer zelf lerend. Hierdoor kan de AI steeds beter antwoorden geven op de vragen. Mogelijke bedenkingen kunnen zijn waar ligt de grens van het zelf lerend vermogen van deze computers en programma’s.


De laatste techniek van ML (machine learning) wordt het meest gebruikt bij de bekende AI programma’s (bv. chatGPT). Dit is de techniek waarom de AI’s zo sterk aanwezig zijn. Waarom steeds meer mensen AI gebruiken en zelfs op gaan vertrouwen. Er zijn meerdere goede publicaties over deze dominantie door AI. Het is aan jou de taak om hier zelf een mening over te vormen. Mijn mening is dat je de AI programma’s met je eigen gezond verstand moet gebruiken. Blijf altijd controleren en zorg altijd dat je niet blindelings de juistheid van de antwoorden vertrouwd. Maar nogmaals dat is mijn mening.


Enkele AI programma’s

Wat zijn nu de goede AI programma’s. Dit is vaak een persoonlijke voorkeur, daarom geef ik jullie nu mijn persoonlijke voorkeur. Ik heb AI’s gekozen voor verschillende doelen. Je hebt namelijk AI voor teksten, voor beeldmateriaal, audio bestanden, video bestanden, programmeer talen, betaalde en gratis AI

Leonardo AI

Een gratis (tot nu toe) AI voor het bewerken van foto’s. Een van de betere programma’s naar mijn mening. Het bevat een aantal extra mogelijkheden zoals het kiezen van AI-modellen. Het resultaat per AI-model is dan weer anders. Hierdoor kun je voor jouw project het beste plaatje uitzoeken. Het gebruik van deze modellen zorgen er ook voor dat je een origineel beeld maakt. De kans is namelijk klein dat iemand anders precies hetzelfde plaatje maakt, klein maar wel aanwezig. De leercurve is niet hoog. Prompting (waarover later meer) is de manier waarop je vragen stelt aan Leonardo AI en gelukkig zijn hier al veel voorbeelden te vinden op Google. Na het stellen van de juiste vraag krijg je meestal een aantal voorbeelden waar je weer uit kunt kiezen en dan verder kunt bewerken.

ChatGPT

ChatGPT bij WebDesign Midden Limburg

De bekendste AI is toch wel chatGPT en wordt hierdoor steeds vaker gebruikt. Het komt in twee smaken, gratis en betaald. Omdat het zoveel gebruikt wordt merk je bij de gratis variant dat de snelheid soms te wensen over laat. Heb je het vaak nodig voor je werk of hobby dan is het zeker de moeite waard om de betaalde versie te gebruiken.
De tool is verbazend goed in het antwoorden van de vragen (prompts). Je kunt chatGPT zelfs vragen om te antwoorden als een geleerde, specialist of een jeugdige. Ook dit werkt weer met prompting. Voor chatGPT zijn al veel sites ontstaan waar dit prompting wordt uitgelegd. Zoek bij Youtube naar prompting chatGPT en je vindt honderden filmpjes hoe je het best een prompt kunt schrijven.

Wat is chatGPT? En welk bedrijf zit erachter?

ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI, een onderzoeksbedrijf gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie. ChatGPT is “getraind” op miljarden tekstregels en documenten uit het internet en kan hierdoor op een hoog niveau genereren, alsof je tegen een echt mens spreekt. Echter kritische lezers zullen toch vaak herkennen dat dit een computer gegenereerde tekst is en niet door een mens. Ook Google herkent deze teksten en zal bij veel gebruik op je website een lagere SEO score geven. Gebruik de teksten wijs. Pas ze aan en maak ze menselijk. Tenminste dat is mijn advies.

ChatGPT inzetten voor het schrijven van blogs en artikelen?

OpenAI heeft het model getraind om met miljarden artikelen, teksten, woorden en onderwerpen waardoor chatGPT iover veel onderwerpen een tekst kan schrijven. Gebruik de tool om je ideeën voor een onderwerp vorm te geven. Laat chatGPT de basis informatie schrijven, lijsten creëren, top 5 of 10 te onderzoeken maar werk deze ideeën zelf uit. Maar altijd de tekst volgens jouw stijl van schrijven. Laat alleen chatGPT je helpen wanneer je even niet weet wat je verder moet schrijven of programmeren of wat dan ook. Maar blijf altijd de eindcontrole over je werk houden.
Het simpelweg kopiëren van de output en plakken in jouw (WordPress) blog wordt snel genoeg afgestraft door Google. Google wordt ook steeds beter om AI teksten te herkennen. Een andere reden is dat AI niet altijd de waarheid schrijft. Dit is lastig uit te leggen maar chatGPT gebruikt nog steeds algoritmes om patronen te herkennen en hier info aan te koppelen.

Jasper.ai (Genereren van teksten)

Jasper.ai is een ook een AI tools voor het schrijven van teksten. Jasper AI maakt gebruik van GPT3 technologie om mooie en unieke teksten te genereren. De AI  helpt je om gemakkelijk en snel teksten te kunnen schrijven over elk onderwerp. Met Jasper schrijf je bijvoorbeeld een blog 10x sneller dan zelf dit op te schrijven, Probeer dit zelf uit en kijk of Jasper.ai voor jou ook een goede AI tool is.

Doeleinden van Jasper.ai

Waar kun je Jasper.ai voor gebruiken. We zullen een aantal voorbeelden geven maar ik denk dat jezelf nog wel een aantal meer voorbeelden kunt verzinnen.

 • Artikelen, blogposts en andere content
 • Social media berichten (Twitter, facebook enz )
 • Mooie en zakelijke advertenties
 • E-mails
 • Het maken van afbeeldingen een ander onderdeel van Jasper.ai namelijk Jasper Art.

Je kunt in Jasper.ai ook vragen om je tekst te vertalen (25 talen in database) Een van de talen is Nederlands. Natuurlijk makkelijk als je een Nederlandse webpagina hebt. Ideaal toch. Kom je er even niet uit (schrijvers blokkade) dan helpt Jasper.ai je gewoon. Met een simpele vragen kun je ontzettend veel nieuwe en creatieve ideeën en suggesties krijgen.

Jasper Art is een onderdeel van Jasper.ai en hiermee kun je plaatjes en afbeeldingen maken en wederom door het stellen van de juiste vragen. Jasper.AI is een goede app voor webdesigners of content editors.

Bezoek Jasper

WriteSonic (Lage prijs)

Een gratis tekst AI is Writesonic. Deze heeft ook de Nederlandse taal. Ook Writesonic is goed voor het schrijven van Blogs, webteksten en blogs voor je website. Een nadeel zou de snelheid kunnen zijn. Maar verder is deze AI zeer zeker geschikt voor webdesigners en content editors welke eerst gratis met een AI willen testen.
WriteSonic heeft enkele handige hulpmiddelen om je teksten zelf te editten. Daarnaast kan Writesonic de resultaten meteen publiceren op je wordpress site en zelfs in de plugins Wix en Shopify (webshop plugin)
Photosonic is een onderdeel van Writesonic om afbeelding te creeeren en of aan te passen.

Bezoek Writesonic

Nightcafe(AI app voor afbeeldingen)

Laten we AI voor afbeeldingen niet vergeten. Nightcafe is een hele goede AI om afbeeldingen te maken maar ook AI kunst te maken. Nightcafe is één van de grooste naam AI voor afbeeldingen. De gebruikte algoritmes zijn waarschijnlijk de meest geavanceerde algoritmes die gebruikt worden voor afbeeldingen. Hierdoor kunnen afbeelding tot ware kunst omgevormd worden. Nightcafe heeft een lage leercurve en is daarom ook geschikt voor beginners. 

Nightcafe werkt met een credits-systeem, het is dus niet gratis. Maar er zijn ook geen maandelijkse kosten. Je betaald alleen per gemaakte afbeelding. Credits zijn los te koop. Hierdoor kun je de maandelijkse kosten laag houden. Ben je een veel gebruiker koop dan een maandelijks abonnement en dan worden iedere maand je credits weer aangevuld door bepaalde taken uit te voeren.

De features van Nightcafe:

 • Je bent en blijft eigenaar van al je afbeeldingen
 • Meer geavanceerdere algoritmes dan andere apps
 • Veel opties voor beginners en gevorderden
 • Verdien gratis credits door lid te worden van een community
 • Meerdere afbeeldingen kunnen tegelijk gedownload worden

Bezoek Nightcafe 

Synthesia (AI app voor het video’s)

Voor het maken van mooie video’s kun je terecht bij Synthesia. Er zijn  verschillende opties voor het bewerken van video’s, denk hierbij aan storyboard creator (video editor), en nog veel meer. Gebruik Synthesia bij het maken van marketing video’s, trainings video’s, product handleiding, en instructie video’s. Synthesia is ook in het Nederlands (in totaal 60 talen). Makkelijk in gebruik en met een lage leercurve.

Features:

 • Het maken van avatars
 • Maak mooie voice-overs
 • Veel video templates waar je uit kunt kiezen
 • Bevat een optie om ondertiteling toe te voegen
 • Creëer ook je eigen bedrijfslogo en lettertype of gebruik je brand informatie

Synthesia de meest krachtige en geavanceerde AI op dit moment beschikbaar is voor mensen die professionele video’s willen maken.

Bezoek Synthesia


Wat is prompting:

Alle AI moeten invoer (input) krijgen. Prompting wil zeggen het invoeren van jouw vragen en of opdrachten in een AI-tool, De AI zal met de ingevoerde informatie een zo goed mogelijk antwoord geven naar de zaken waar jij op zoek bent. Anders gezegd: het is de invoer die je aan AI tools geeft om een beste antwoord te krijgen.

Nu lijkt dit allemaal erg simpel maar dat is het niet. Je kunt een vraag op verschillende manieren stellen en je zult merken dat je dan ook steeds andere antwoorden krijgt. Hoe stel je nu de juiste vraag zodat het antwoord voor jou het goede antwoord is. Aan de hand van enkele voorbeelden probeer ik hier een tipje van de sluier op te lichten. Maar ik denk dat prompting een vak apart aan het worden is. Er zijn op het internet al een aantal cursussen over prompting te vinden.

Hoe maak je nu een goede Prompt?

Hier geef ik een aantal tips om een goede prompt te maken.

1. Gebruik synoniemen

Aangezien veel woorden meerdere betekenissen hebben is het misschien handig om een andere betekenis van een bepaald woord in je vraag te zetten. Gebruik synoniemen om betere antwoorden te krijgen.

Voorbeeld synoniem:
Vraag  “Geef de betekenis van prompting”
Een betere vraag zou zijn: “Geef de betekenis van prompting met betrekking tot AI-tools

2. Let op werkwoorden

Zet in je prompt altijd een werkwoord. AI begrijpt dan beter wat je wilt vragen.

Voorbeeld werkwoorden:
Vraag: “Verkort dit”
Een betere vraag zou zijn: “Herschrijf dit om het korter te maken”
of nog beter: “Herschrijf bovenstaande tekst naar maximaal 80 woorden”.

3. Wees concreet

Gebruik geen lange zinnen met meerdere vragen in dezelfde zin. Ben concreet zodat AI beter kan inschatten wat je nu wilt vragen:

Voorbeeld concreet:
Vraag: “Het gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning-algoritmen in de gezondheidszorg leiden tot verbeterde diagnosemethoden en behandelingen, maar er zijn ook zorgen over de bescherming van persoonlijke gegevens en de ethische implicaties van het toepassen van deze technologieën. Zet 6 voorbeelden uiteen van welke zorgen dit kunnen zijn.”
Een betere vraag zou zijn: “Zet 6 zorgen van bescherming van persoonlijke gegevens en ethische implicaties van het toepassen van deze technologieën uiteen met betrekking tot kunstmatige intelligentie en machine learning-algoritmen.”

4. Vraag de chat een rol aan te nemen

Door de AI een rol te geven zal deze de antwoorden formuleren vanuit deze rol. Het is zelfs mogelijk om AI een rol van een bekende acteur te laten aannemen en zo als deze acteur te laten beantwoorden (leuk en grappig maar verder geen toegevoegde waarde). Welke rollen wel handig zijn is bijvoorbeeld: Ik ben een student en zoek een scriptie over…. Of Ik ben een professor en zoek een scriptie over…. Ik ben een beginnend programmeur en zoek een opdracht regel voor C++ over….

5. Maak het specifiek

Wees specifiek en duidelijk in je vragen. Probeer zoveel mogelijk vragen met x voorbeelden, of tekst met x woorden.

Voorbeelden specifiek:
Vraag: “Schrijf een intro voor een blog over prompting.”
Een betere vraag zou zijn: “Schrijf een intro voor een blog over prompting in maximaal 200 tekens.

Vraag: “Geef een paar goede prompts om meer te weten te komen over het nut van AI-tools.”
Een betere vraag zou zijn: “Geef 8 voorbeelden van goede prompts om meer te weten te komen over het nut van AI-tools.”
Of nog duidelijker:
Vraag: “Zet deze gegevens in een tabel: [gegevens]”
of nog beter:
Betere vraag in dit geval: “Zet deze gegevens in een tabel met aan de linkerkant de nummering en aan de rechterkant deze gegevens: [gegevens]”

Zoals je hier kunt lezen is AI zeker een tool die in de toekomst een promenente rol in de wereld gaat spelen. Er zijn enkele ontwikkelingen in deze AI wereld die mij wel aan het denken zetten. Wanneer een AI op gevoelens beslissingen kunnen gaan nemen weet ik niet wat voor gevolgen dit voor de wereld gaat hebben. Voor mij moet het een stuk gereedschap zijn die mij helpt om betere teksten, foto’s, ontwerpen, en geluid te maken. Het mag nooit de bedoeling zijn om met AI mensen te vervangen. En hier zit bij veel mensen ook de vrees voor de verdere ontwikkelingen van AI en ik vrees met hun mee.

Echter moeten we positief blijven en AI nu gebruiken om ons te ondersteunen in ons werk als webdesigner of content manager of fotograaf enz.

Mocht je over AI eens lekker willen praten ga dan naar onze contact pagina waar een formulier staat waarmee je contact met Ger de Jong van Webdesign Midden Limburg kunt opnemen.


Ger de Jong
WebDesign Midden Limburg
Ittervoort

2 Responses

 1. Nice blog here Also your site loads up very fast What host are you using Can I get your affiliate link to your host I wish my site loaded up as quickly as yours lol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *