SEO: wat is een zoekwoorden onderzoek

WebDesign Midden Limburg zoekwoorden onderzoek

Hoe en waarom een zoekwoorden onderzoek.

Zoekwoorden onderzoek of in het engels keyword research is een belangrijke stap in SEO (search Engine optimization). Het doel van het zoekwoorden onderzoek is te bepalen welke zoekopdrachten jou potentiële klanten in zoekmachines zoals Google intypen zodat jou website meteen gevonden wordt. Er zijn meerdere sites welke kunnen helpen met het vinden van de juiste woorden of zinnen. Laat ik het zo zeggen, er zijn programma’s die in de database van zoekmachines kunnen kijken hoevaak een zoekterm is ingevuld en welke websites ook op deze zoekwoorden scoren. Hier wil ik mee aangeven dat zoekwoorden onderzoek niet moet worden onderschat. Er komt veel kennis en ervaring bij kijken om de juiste woorden of zinnen te bepalen waardoor jou website een hoge score krijgt. 

Waarom een zoekwoorden onderzoek

SEO: Zoekwoorden onderzoek
SEO: Zoekwoorden onderzoek

Zoekwoorden zijn belangrijk. Voor een goede SEO heb je voor jou website goede zoekwoorden nodig. Als bijvoorbeeld de home pagina van jou website gaat over honden, maar dan speciaal honden die geschikt zijn voor de jacht en je hebt hier geen specifieke zoekwoorden in je tekst verwerkt dan wordt je website niet snel gevonden. Zoekt een websurfer op honden dan vindt Google 31.200.000 sites met het woordje honden. De kans is dan klein dat jou site wordt getoond. Zoek ik nu op: honden geschikt voor de jacht dan vind Google 491.000 websites. Dit geeft al aan dat de juiste zoekwoorden voor jou site heel erg belangrijk zijn. Dus waarom een zoekwoorden onderzoek, heel simpel gezegd om ervoor te zorgen dat je website voor Google een hoge score krijgt en daardoor dus op de eerste result pagina komt te staan. Google noemt dit zo hoog mogelijk ranken in de organische zoekresultaten. 

Hoe doe ik een zoekwoorden onderzoek

Wanneer je tijd over hebt en een beetje handig bent met Google kun je al heel veel zoekwoorden vinden. Want een gratis zoekwoorden tool is Google of Bing. Ja Google Search helpt je met het vinden van de juiste zoekwoorden. Dit kan je op twee manieren doen. De zogeheten alfabet methode en de Gerelateerden zoekopdrachten welke je meestal onder aan de zoekresultaten pagina vind. 

Gerelateerde zoekopdrachten in Google

Je kunt hier zien waar mensen al eens eerder op gezocht hebben. Wanneer je hier op een voorstel klikt (welke jij denkt dat het een meerwaarde heeft voor je pagina) kun je zien hoeveel resultaten hierop gevonden worden. Wederom staat onderaan weer een voorstel voor een aantal gerelateerde zoekopdrachten. Je kunt zolang doorgaan totdat je een zoekopdracht gevonden hebt welke op jou webpagina betrekking heeft en waar jou tekst op die pagina over gaat. 

De tweede methode die je zelf kunt doen, de alfabet methode is een tijdrovende methode. In de zoekbalk van Google type je bijvoorbeeld weer honden in. Hierna een spatie en de letter a. Google zal nu een lijstje van de meest gebruikte zoektermen laten zien met: honden a……….

Zoekwoorden met honden a……………

Je kunt nu jouw favorieten opschrijven en verder gaan met honden b…….. en dan honden c……….. Je begrijpt wat ik bedoel. Hierna moet je nog de opgeschreven zoekwoorden controleren of deze ook voor jouw site van toepassing zijn. Wat ik zet een tijdrovende klus

Betaalde sites voor zoekwoorden tools

Er zijn een aantal zoekwoorden tools welke voor jou het werk uit handen nemen. Enkele bekende zijn:

Iedere tool heeft zijn voor of nadelen. Mijn persoonlijke voorkeur is Semrush. Je kunt hier ook even gratis uitproberen. Wat wel verstandig is om eerst goed te lezen wat de waardes allemaal beteken voordat je een pakket gaat kopen.

Daarnaast zul je op internet ook nog genoeg bureau’s vinden die voor jou een gedegen keyword search willen uitvoeren. Het voordeel hiervan is dat je de woorden krijgt aangereikt en daarbij wordt dan ook nog verteld hoe je die woorden het beste kunt gebruiken in je pagina. In de tekst, de buttons, in de headings en natuurlijk ook de afbeeldingen.

Eind conclusie

Zoekwoorden onderzoek is een van de belangrijkste onderwerpen van SEO. Het is niet iets dat je zomaar even doet. Het is een heel belangrijk onderdeel voor het vindbaar maken van je website. Heb je veel tijd over dan kun je het zelf doen. Maar mijn advies laat het een bureau doen. WebDesign Midden Limburg heeft een partner die al jaren SEO en SEA voor verschillende bedrijven heeft gedaan. WebDesign Midden Limburg kan dus voor jou een Keyword Search laten uitvoeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *