Wat is WordPress nu precies?
WordPress is de eenvoudigste manier om je eigen website op het internet te maken.
Met WordPress kun je makkelijk Blog posts en pagina’s maken. Ong 45% van alle websites die je op Internet vindt, draait op WordPress. WordPress wordt gebruikt door particulieren maar ook bedrijven. Zelfs bepaalde websites van regeringen worden gemaakt en onderhouden met WordPress.
Wat is WordPress? Nou eigenlijk is WordPress is een opensource systeem voor CMS (Content Management System). Open Source betekent dat iedereen de software van WordPress gratis kan gebruiken maar ook zelf kan aanpassen wijzigen. CMS betekent een plek waar je jouw content (nhoud van je webpagina ) kunt bouwen en beheren. Een content management system is een tool. Deze tool of hulpmiddel helpt je om jou pagina’s, blog posts, media files en nog veel meer te beheren. Het is zo eenvoudiger om je inhoud van de webpagina te schrijven of aan te passen zonder dat je iets van programmeren weet. Het is natuurlijk wel handig als er enige kennis van HTML, CSS, en Javascript aanwezig is.
Je hoeft dus geen webdeveloper te zijn om je eigen website te bouwen. Met WordPress kan iedereen zelf een website bouwen.
WordPress komt in twee varianten
- Een programma welk is te downloaden van WordPress.org. Deze kan je dan zelf op je server installeren. Dit is niet aan te raden. Het is beter om een hosting bedrijf te zoeken welke ook een wordpress hosting heeft. Ikzelf heb goede ervaringen met Siteground en Hostinger.
- Of je gaat naar WordPress.com. Dit is een online versie van WordPress gehost via WordPress. Dit is makkelijk maar heeft voor mij ook nadelen. Zo heb je geen rechten om plugins te installeren. Je URL(het adres bovenin de balk) heeft altijd iets van wordpress in de naam (je_naam.wordpress.com)
Hoe werkt wordpress nu?
WordPress werkt met 3 belangrijke onderdelen.
1) De editor
Met de WordPress editor kan je zoals ik hierboven als schreef pagina’s en blog berichten maken en vormgeven. De pagebuilder Gutenberg van WordPress werkt met blokken. Elke alinea, titel, afbeelding, knop etc is een apart blok – waarvan je individueel instellingen kunt aanpassen. Zo kun je zeggen dat een pagina is opgebouwd met blokken met elk hun eigen instellingen
Het aanmaken, van een pagina of een (blog)bericht is niet zo lastig. De juiste tekst schrijven in de blokken is een ander verhaal. De Gutenberg Editor werkt bijna hetzelfde als bijvoorbeeld Microsoft Word of Pages van Apple. Je kunt lijstjes maken, afbeeldingen in de pagina slepen, kolommen maken en nog tientallen andere dingen.
2) Plugins
Plugins zijn kleine blokjes functionaliteit. Het zijn extra opties die je aan jouw site kan toevoegen. Is de contact editor van WordPress onvoldoende dan kun je met een plugin een ander type contactformulier toevoegen. Plugins zijn extra opties. Het maakt je webpagina net iets mooier. Hulp bij SEO? Installer dan bijvoorbeeld Yoast plugin of Rankmath plugin. Zo kan je met de plugin WooCommerce een hele webshop aan je webpagina toevoegen. Zo zijn er voor alle toepassingen wel plugins te vinden.
3) Thema’s
Een thema is het design – het uiterlijk – van de website. Het is een combinatie van functionaliteit en ontwerp. Een thema bepaalt in welke mate je specifieke onderdelen van je website kunt veranderen, zoals:
- De header: de bovenkant van je website, met het logo en het menu
- De footer: de onderkant van de website
- De lay-out van het blog en pagina’s zoals de 404-pagina
- In welke mate je het lettertype, de kleuren en de verhoudingen aan kunt passen
Waarom WordPress gebruiken.
- Wordpress is gratis!
- Wordpress heeft een lage learncurve. Ik bedoel het is makkelijk te leren.
- Er zijn heel veel designs op het internet te vinden (betaald maar ook gratis).
- Deze Designs zijn ook nog eens zelf aan te passen naar jou eigen ideeen.
- Plugins voor bijna alle functionaliteiten zijn zowel gratis als betaalde versies te krijgen
- Wordpress is zoekmachine vriendelijk.
- Het internet is vol van wordpress specialisten die bijna allemaal je gratis willen helpen
Voor welk type website kun je wordpress gebruiken?
Voor welk type website kun je wordpress gebruiken?
- Zakelijke websites
- E-Commerce webshops
- Blogs
- Portfolio’s
- CV’s
- Forums
- Sociale Netwerken
- Membershipsites
- En allerlei combinaties van de hierboven genoemde